Home » blog » Осветлете го вашиот работен простор: Придобивките од правилното осветлување
 • Совети
 • Работно место
office space with a lot of light
03 април 2023
6 минути за читање

Осветлете го вашиот работен простор: Придобивките од правилното осветлување

Осветлувањето е клучен елемент во дизајнот на канцелариски простор. Тоа може да има значително влијание врз продуктивноста, расположението и благосостојбата на вработените.

Лошото осветлување може да предизвика главоболки, напрегање на очите и замор, додека оптималното осветлување може да промовира енергија, да го намали стресот и да го подобри расположението. Во оваа статија, ќе ја истражиме врската помеѓу осветлувањето и канцелариската продуктивност и ќе обезбедиме совети како да го оптимизирате дизајнот на осветлувањето.

Осветлувањето може да влијае на нашата продуктивност со регулирање на нашите деноноќни ритми, кои се природни 24-часовни циклуси кои управуваат со нашиот циклус сон-будење. Изложеноста на силна, сина светлина во текот на денот може да помогне во регулирањето на нашиот деноноќен ритам, правејќи нè повнимателни и фокусирани во текот на денот и подобрување на квалитетот на спиењето во текот на ноќта. Од друга страна, изложеноста на слабо или топло осветлување може да ни помогне да се опуштиме и да не подготвиме за спиење.

Воедно, осветлувањето може да влијае на нашето расположение и емоционална состојба. Изложеноста на силна сина светлина во текот на денот може да помогне да го подобриме нашето расположение и да го намалиме чувството на замор. Сепак, изложеноста на силно или грубо осветлување во текот на ноќта може да го наруши нашиот деноноќен ритам, што ќе доведе до тешкотии во заспивањето и лош квалитет на спиење.

Совети за оптимизирање на дизајнот на осветлување
За да создадете оптимален дизајн на осветлување, еве неколку совети што треба да се земат предвид:

 

 1. Користете природна светлина

  Природната светлина е најдобриот извор на светлина за регулирање на нашиот деноноќен ритам. Може да го подобри расположението, да ја зголеми будноста и да го намали стресот. Онаму каде што е можно, поставете ги работните станици во близина на прозорците за да ја максимизирате количината на природна светлина во работниот простор. Ако вашата канцеларија нема природна светлина или ако сакате да ја надополните, размислете за инсталирање на прозорци или светлосни цевки за да внесете природна светлина во просторот.

 2. Баланс помеѓу осветленост и отсјај
  Office Blinds

  Додека силно осветлување може да помогне да се подобри продуктивноста, премногу отсјај може да предизвика замор на очите и главоболки. За да го избегнете ова, користете сенки или ролетни за да ја намалите директната сончева светлина и поставете ги светлосните тела за да не светат директно во очите на работниците. Урамнотежениот дизајн на осветлување може да го намали отсјајот и да промовира оптимални нивоа на осветлување, да ја подобри продуктивноста и да ја намали непријатноста.

 3. Користете ја вистинската температура на бојата

  Температурата на бојата на светлината, исто така, може да има влијание врз продуктивноста. Во текот на денот, користете јака светлина богата со сина боја (околу 5000 K) за да помогнете во регулирање на деноноќниот ритам и подобрување на будноста. Во вечерните часови, префрлете се на потопло, послабо осветлување (околу 2700 K) за да им помогнете на работниците да се смират и да се подготват за спиење. Користењето на вистинската температура на бојата може да ги оптимизира нивоата на осветлување за да ја подобри продуктивноста на работниците.

 4. Поставете го вашето осветлување

  To create a comfortable and inviting workspace, it’s important to use a variety of lighting sources. This could include overhead lighting, task lighting for individual workstations, and ambient lighting to create a warm, welcoming atmosphere. A layered lighting design can create a comfortable and productive workspace.

 5. Размислете за енергетска ефикасност
  holds a light bulb and a house. idea for home

  За да создадете удобен и привлечен работен простор, важно е да користите различни извори на осветлување. Ова може да вклучува надземно осветлување, осветлување на задачи за поединечни работни станици и амбиентално осветлување за да се создаде топла, пријатна атмосфера. Слоевит дизајн на осветлување може да создаде удобен и продуктивен работен простор.

 6. Дизајнирајте осветлување што одговара на задачата
  conference room

  Различни задачи бараат различни нивоа и типови на осветлување. На пример, работата на компјутер бара посилно осветлување отколку читањето или пишувањето. Затоа, важно е да го дизајнирате вашиот систем за осветлување за да одговара на задачата. Користете го осветлувањето на задачите на поединечни работни станици за да се осигурате дека работниците имаат соодветно ниво на осветлување за нивните специфични задачи. Конференциските сали може да бараат послабо осветлување за да се промовира мирна и фокусирана атмосфера, додека просториите за одмор и заедничките простории може да имаат корист од посветло, попривлечно осветлување.

 7. Консултирајте се со професионалци

  Дизајнирањето на ефективен систем за осветлување може да биде сложен процес. Затоа, може да биде корисно да се консултирате со професионалци за осветлување за да се осигурате дека вашиот дизајн на осветлување ги задоволува потребите на вашиот работен простор. Професионален дизајнер на осветлување може да ви помогне да ги идентификувате оптималните нивоа на осветлување, видовите на осветлување и изворите на осветлување за вашиот канцелариски простор.

Осветлувањето е клучен елемент во дизајнот на канцеларискиот простор и може да има значително влијание врз продуктивноста, расположението и благосостојбата. Со користење на природна светлина, балансирање на осветленоста и отсјајот, користење на вистинската температура на бојата, слоевитоста на вашето осветлување, земајќи ја предвид енергетската ефикасност, дизајнирањето на осветлувањето за да одговара на задачата и консултирајќи се со професионалци, можете да го оптимизирате дизајнот на осветлувањето за да создадете удобен и продуктивен работен простор.

Инвестирањето во добро дизајниран систем за осветлување може да се исплати со подобрена продуктивност, намалено отсуство од работа и зголемено задоволство од работата. Затоа, вреди да одвоите време за да креирате дизајн на осветлување кој работи за вашиот специфичен канцелариски простор и за потребите на вашите вработени.

Прочитај останато
Не можете да го најдете тоа што го барате?

Наши Клиенти