Home » blog » Модерни трендови на канцелариски простори
  • Совети
  • Работно место
main office image
13 септември 2023
8 минути за читање

Модерни трендови на канцелариски простори

Иднината на работата зависи од флексибилноста, технологијата и искуството на вработените. Затоа се повеќе компании се обидуваат да ја преобликуваат работната средина и подобро да го усогласат дизајнот на канцелариите со нивниот бренд и култура.

Пандемијата Ковид-19 го промени светот во последните две години. Многу индустрии мораа брзо да се прилагодат на новата реалност, која влијаеше на сите сегменти од нашите животи. Многу компании се обидоа да ги дизајнираат и подобрат своите деловни простории за да можат да го максимизираат задоволството на своите вработени на работното место.

Како изгледа работниот простор на иднината?

Иднината на работата зависи од флексибилноста, технологијата и искуството на вработените. Затоа сè повеќе компании се обидуваат да ја преобликуваат работната средина и подобро да го усогласат дизајнот на канцелариите со нивниот бренд и култура. Модернизацијата на работниот простор, исто така, дава единствена можност да се внесат здравје и благосостојба во секојдневното искуство на вработените.

Основни барања – Воздух и осветлување

Квалитетот на воздухот и осветлувањето може значително да влијаат на благосостојбата и продуктивноста на вработените. Со 80-90% од деновите поминати во затворени простории, каде што концентрациите на некои загадувачи се два до пет пати повисоки отколку на отворено, не е изненадувачки што природната светлина е важен фактор во планирањето на канцелариските простори. Пристапот до природна светлина е атрибутот број еден што вработените го сакаат во нивниот канцелариски простор. Неправилното осветлување го нарушува деноноќниот ритам, а природната светлина може да има значително влијание на сè, од расположение до креативност и концентрација.

Освен природното осветлување, канцелариското осветлување е исто така важно бидејќи влијае на расположението на личноста што престојува во неа и поттикнува максимална продуктивност доколку е соодветно поставено. Придобивките од свежиот воздух се многубројни. Мозокот користи 20% од воздухот што го дишеме, така што свежиот воздух на крајот води до појасно размислување, фокусирање и концентрација. Покрај психолошките придобивки од свежиот воздух, постојат и физиолошки придобивки. Кога работите во затворен простор, дишењето има тенденција да биде плитко.

Кога сте на отворено, се движите, без разлика дали пешачите или џогирате, тоа поттикнува зголемено дијафрагмално дишење. Дишењето свеж воздух има и други здравствени придобивки. Вирусите и бактериите имаат намалена стапка на преживување кога воздухот постојано циркулира. Лошиот квалитет на воздухот во затворените простории може да доведе до различни заболувања, вклучувајќи главоболки, замор, а понекогаш и хронични болести, како што се алергии и респираторни заболувања.
modern office interior

Крај на бескрајното седење

Има се повеќе научни докази за штетното влијание на долготрајното седење врз здравјето. Добро утврден факт е дека седењето стана причина за многу болести, студиите го поврзуваат долгорочното седење со срцеви заболувања, дијабетес тип 2, рак и други здравствени состојби, а на глобално ниво, 6% од смртните случаи се припишуваат на физички неактивност.

Канцеларијата на иднината, значи, вклучува флексибилен дизајн во кој вработените можат да изберат каде и како ќе работат. Ова бара движење во текот на денот во канцеларии на отворен простор, приватни канцеларии, сали за состаноци, телефонски говорници, салони, простории за рекреација и посветени медитација, кујни и други заеднички простории. Практичната примена на овој принцип вклучува и ергономски канцелариски столчиња и маси за седење, кои поттикнуваат добро држење за да се избегне напор додека седите. Хибридните канцелариски простори се користат и за поттикнување на движењето и намалување на повторливиот напор.
modern office interior

Повеќе бои и уметнички дела на работното место

Бојата може да остави голем впечаток. Иако многу компании претпочитаат да ја користат само нивната корпоративна палета на бои, секогаш е препорачливо да се земат предвид други тонови кои суптилно покажуваат за што се дизајнирани одредени простори. Нежните бои ја подобруваат концентрацијата, а живите бои ја подобруваат соработката и креативноста.

Традиционалните канцеларии имаа еднообразен мебел – столици од еден тип и сите со иста боја. Оваа идеја дека сè мора да одговара совршено е застарена. Бојата на крајот има значително влијание врз расположението и продуктивноста на вработените. Различни стилови, брендови, завршетоци и ткаенини на канцелариски столици можат да помогнат да се создаде забавна канцелариска средина за работа.

Создавањето канцелариски ентериер каде што вработените ќе се чувствуваат опуштено и пријателски може да се постигне на други начини, како на пример преку уметнички дела. Уметничката работа на работното место има бројни позитивни ефекти. Има моќен ефект врз менталното здравје и благосостојба преку создавање чувство на смиреност и подобрување на продуктивноста, креативноста и расположението во канцеларијата. Уметноста е исто така клучен дел од идентитетот на брендот на компанијата. Формира уникатни елементи на работното место кои и даваат на канцеларијата автентично чувство, чувство на заедница и припадност.
modern office interior

Создавање тивки простории

Со сите придобивки од отворениот простор, има и предизвици. Истражувањата покажаа дека повеќе од 50% од луѓето имаат потешкотии да се концентрираат на отворени простори. Според Светската здравствена организација (СЗО), бучавата е потценета закана која може да предизвика сериозни здравствени проблеми и да го попречи работењето.

Жалбите за бучна канцеларија честопати се отфрлаат премногу брзо. Компаниите можат да ја ублажат бучавата преку теписи, мебел и тавани, кои се дизајнирани да апсорбираат звук и системите за маскирање звук, како и со одвојување на посебни простори за таканаречените глуви соби, каде што вработените можат да работат, да се состануваат или да разговараат во мир.
modern office interior

Биофилен деловен простор

Компаниите кои размислуваат напред го прифаќаат биофилниот дизајн со природно осветлување, природна вентилација и поглед на природата и флората, од зелени ѕидови и растенија во саксии до корпоративни градини и работни простори на отворено.

Каква корист има канцеларијата од носењето на природата во затворен простор? Не само што растенијата влијаат на меморијата, туку можат да влијаат и на расположението на вработените, да го намалат нивото на стрес и да имаат разни други здравствени придобивки.

Овој принцип на интеракција со природата е вграден во канцеларијата во форма на биофилен канцелариски дизајн, од вклучување на растителниот свет во различни делови од канцеларијата до живи ѕидови и градини на покривот. Растенијата имаат бројни придобивки, вклучително и одвојување и зонирање на канцеларискиот простор, подобрување на естетиката на канцелариите и подобрување на квалитетот на воздухот.

Фокусирајте се на здравјето и благосостојбата

Темата за благосостојба на работното место е одсекогаш. Иако ова некогаш се сметаше за снобизам, денес станува суштинска тема во сите организации. Ова стана особено важно по пандемијата, со враќањето на вработените во канцелариите.

Сè повеќе компании стануваат свесни за здравјето и усвојуваат проактивни велнес програми на работното место. Тие ги промовираат како дел од пакетот за регрутирање на конкурентен пазар за да ги привлечат најдобрите таленти, кои сакаат да работат во најдобрата можна средина. Како резултат на тоа, благосостојбата на работното место се пресели на врвот на приоритетите на вработените. Но, благосостојбата на работното место значи различни работи за различни организации.

Работното место денес е нешто на кое треба да се внимава, тоа е фокусирано на поединецот и тоа веројатно ќе остане исто некое време додека благосостојбата на работното место станува поважна. Компаниите, исто така, сфатија дека стресот на работното место е најголемиот здравствен проблем со кој се соочуваат вработените и, следствено, работат на создавање порелаксирана и поздрава работна средина за секого.

Додека работодавците ги преиспитуваат своите работни места, клучната компонента на благосостојбата е на прво место: социјалната поврзаност. Според многу извештаи, поддршката за социјалното здравје на работа е релативно ниска, при што само 34% од дизајните на работните места ја поддржуваат социјализацијата. Брилијантно дизајниран простор кој одговара на брендот на работодавачот и вклучува области за социјална интеракција може да создаде вистинско чувство на припадност меѓу вработените
modern office interior

Прочитај останато
Не можете да го најдете тоа што го барате?

Наши Клиенти