Home » blog
БЛОГ ОБЈАВИ
 • man thinking in office
  Совети

  Да се ​​изнајми или поседува канцелариски простор: Носење на одлука

  Една од најголемите одлуки со кои се соочуваат сопствениците на бизниси кога станува збор за деловен простор е дали да изнајмуваат или поседуваат. И двете опции имаат свои предности и недостатоци, а изборот на вистинската за вашиот бизнис може да биде предизвик. Во овој пост, ќе ги истражиме добрите и лошите страни на изнајмувањето vs. поседување канцелариски простор за да ви помогне да донесете информирана одлука.

  buy or rent

  Почетни трошоци:

  Кога станува збор за однапред трошоци, изнајмувањето е генерално поевтина опција. Обично ќе треба да платите безбедносен депозит и кирија за првиот месец, но нема да бидете одговорни за големите трошоци, како што се аванс, трошоци за затворање или реновирање. Од друга страна, поседувањето деловен простор бара значителна претходна инвестиција. Ќе треба да излезете со аванс, да ги платите трошоците за затворање и потенцијално да инвестирате во реновирање или надградба.

  Флексибилност:

  Изнајмувањето канцелариски простор обезбедува поголема флексибилност отколку поседувањето. Ако вашиот бизнис расте брзо, можете лесно да се преселите на поголем простор без да се грижите за продажба на имот. Дополнително, ако се променат потребите на вашиот бизнис, можете лесно да се преселите на нова локација или да ги прилагодите условите за закуп. Сопственоста, од друга страна, обезбедува помала флексибилност. Ќе бидете врзани за имотот на долг рок, и ако вашите деловни потреби се променат, може да биде потешко да го продадете или изнајмите просторот.

  Контрола:

  Поседувањето канцелариски простор обезбедува поголема контрола врз имотот. Можете да правите промени и надградби на просторот по потреба и може да изградите капитал со текот на времето. Дополнително, поседувањето може да обезбеди даночни бенефиции, како што се одбивања за каматата на хипотеката и даноците на имот. Кога изнајмувате, немате толку голема контрола врз имотот. Ќе треба да добиете дозвола од сопственикот за да направите промени или надградби и нема да изградите капитал во имотот со текот на времето.

  Одржување:

  Кога поседувате деловен простор, вие сте одговорни за целото одржување и поправки. Ова може да биде скапо и одзема многу време, особено ако поседувате постара зграда. Кога изнајмувате, сопственикот обично е одговорен за одржување и поправки. Ова значи дека нема да морате да се грижите за работи како што се поправки на HVAC, одржување на покривот или уредување. Сепак, може да бидете одговорни за мали поправки како што се поправка на славина што протекува или замена на светилки.
  maintenance

  Долгорочни трошоци:

  Кога изнајмувате канцелариски простор, плаќате за користење на просторот, но немате капитал во имотот. Кога поседувате, градите капитал, но исто така сте одговорни за тековните трошоци како што се даноците на имот, осигурувањето и одржувањето. Ќе треба да ги измерите долгорочните трошоци за секоја опција за да одредите која е најдобра за вашиот бизнис. Ако планирате да останете на една локација долго време, поседувањето може да биде подобра опција, но ако предвидувате да се преселите во блиска иднина, изнајмувањето може да има повеќе смисла.

   

  Заклучок

  Одлуката дали да изнајмите или поседувате канцелариски простор е сложена одлука која бара внимателно разгледување на вашите деловни потреби, буџет и долгорочни цели. Со мерење на добрите и лошите страни на секоја опција, можете да донесете информирана одлука која ќе биде од корист за вашиот бизнис на долг рок. Без разлика дали ќе изберете да изнајмите или поседувате, запомнете дека вашиот деловен простор е важна инвестиција за успехот на вашиот бизнис.

 • office space with a lot of light

  Осветлете го вашиот работен простор: Придобивките од правилното осветлување

  Лошото осветлување може да предизвика главоболки, напрегање на очите и замор, додека оптималното осветлување може да промовира енергија, да го намали стресот и да го подобри расположението. Во оваа статија, ќе ја истражиме врската помеѓу осветлувањето и канцелариската продуктивност и ќе обезбедиме совети како да го оптимизирате дизајнот на осветлувањето.

  Осветлувањето може да влијае на нашата продуктивност со регулирање на нашите деноноќни ритми, кои се природни 24-часовни циклуси кои управуваат со нашиот циклус сон-будење. Изложеноста на силна, сина светлина во текот на денот може да помогне во регулирањето на нашиот деноноќен ритам, правејќи нè повнимателни и фокусирани во текот на денот и подобрување на квалитетот на спиењето во текот на ноќта. Од друга страна, изложеноста на слабо или топло осветлување може да ни помогне да се опуштиме и да не подготвиме за спиење.

  Воедно, осветлувањето може да влијае на нашето расположение и емоционална состојба. Изложеноста на силна сина светлина во текот на денот може да помогне да го подобриме нашето расположение и да го намалиме чувството на замор. Сепак, изложеноста на силно или грубо осветлување во текот на ноќта може да го наруши нашиот деноноќен ритам, што ќе доведе до тешкотии во заспивањето и лош квалитет на спиење.

  Совети за оптимизирање на дизајнот на осветлување
  За да создадете оптимален дизајн на осветлување, еве неколку совети што треба да се земат предвид:

   

  1. Користете природна светлина

   Природната светлина е најдобриот извор на светлина за регулирање на нашиот деноноќен ритам. Може да го подобри расположението, да ја зголеми будноста и да го намали стресот. Онаму каде што е можно, поставете ги работните станици во близина на прозорците за да ја максимизирате количината на природна светлина во работниот простор. Ако вашата канцеларија нема природна светлина или ако сакате да ја надополните, размислете за инсталирање на прозорци или светлосни цевки за да внесете природна светлина во просторот.

  2. Баланс помеѓу осветленост и отсјај
   Office Blinds

   Додека силно осветлување може да помогне да се подобри продуктивноста, премногу отсјај може да предизвика замор на очите и главоболки. За да го избегнете ова, користете сенки или ролетни за да ја намалите директната сончева светлина и поставете ги светлосните тела за да не светат директно во очите на работниците. Урамнотежениот дизајн на осветлување може да го намали отсјајот и да промовира оптимални нивоа на осветлување, да ја подобри продуктивноста и да ја намали непријатноста.

  3. Користете ја вистинската температура на бојата

   Температурата на бојата на светлината, исто така, може да има влијание врз продуктивноста. Во текот на денот, користете јака светлина богата со сина боја (околу 5000 K) за да помогнете во регулирање на деноноќниот ритам и подобрување на будноста. Во вечерните часови, префрлете се на потопло, послабо осветлување (околу 2700 K) за да им помогнете на работниците да се смират и да се подготват за спиење. Користењето на вистинската температура на бојата може да ги оптимизира нивоата на осветлување за да ја подобри продуктивноста на работниците.

  4. Поставете го вашето осветлување

   To create a comfortable and inviting workspace, it’s important to use a variety of lighting sources. This could include overhead lighting, task lighting for individual workstations, and ambient lighting to create a warm, welcoming atmosphere. A layered lighting design can create a comfortable and productive workspace.

  5. Размислете за енергетска ефикасност
   holds a light bulb and a house. idea for home

   За да создадете удобен и привлечен работен простор, важно е да користите различни извори на осветлување. Ова може да вклучува надземно осветлување, осветлување на задачи за поединечни работни станици и амбиентално осветлување за да се создаде топла, пријатна атмосфера. Слоевит дизајн на осветлување може да создаде удобен и продуктивен работен простор.

  6. Дизајнирајте осветлување што одговара на задачата
   conference room

   Различни задачи бараат различни нивоа и типови на осветлување. На пример, работата на компјутер бара посилно осветлување отколку читањето или пишувањето. Затоа, важно е да го дизајнирате вашиот систем за осветлување за да одговара на задачата. Користете го осветлувањето на задачите на поединечни работни станици за да се осигурате дека работниците имаат соодветно ниво на осветлување за нивните специфични задачи. Конференциските сали може да бараат послабо осветлување за да се промовира мирна и фокусирана атмосфера, додека просториите за одмор и заедничките простории може да имаат корист од посветло, попривлечно осветлување.

  7. Консултирајте се со професионалци

   Дизајнирањето на ефективен систем за осветлување може да биде сложен процес. Затоа, може да биде корисно да се консултирате со професионалци за осветлување за да се осигурате дека вашиот дизајн на осветлување ги задоволува потребите на вашиот работен простор. Професионален дизајнер на осветлување може да ви помогне да ги идентификувате оптималните нивоа на осветлување, видовите на осветлување и изворите на осветлување за вашиот канцелариски простор.

  Осветлувањето е клучен елемент во дизајнот на канцеларискиот простор и може да има значително влијание врз продуктивноста, расположението и благосостојбата. Со користење на природна светлина, балансирање на осветленоста и отсјајот, користење на вистинската температура на бојата, слоевитоста на вашето осветлување, земајќи ја предвид енергетската ефикасност, дизајнирањето на осветлувањето за да одговара на задачата и консултирајќи се со професионалци, можете да го оптимизирате дизајнот на осветлувањето за да создадете удобен и продуктивен работен простор.

  Инвестирањето во добро дизајниран систем за осветлување може да се исплати со подобрена продуктивност, намалено отсуство од работа и зголемено задоволство од работата. Затоа, вреди да одвоите време за да креирате дизајн на осветлување кој работи за вашиот специфичен канцелариски простор и за потребите на вашите вработени.

   

 • People as a team
  Работно место

  Човечка врска: Зошто одењето во канцеларија е од суштинско значење за вработените

  Бидејќи бизнисите продолжуваат да се прилагодуваат на постојано менување на работата, многумина размислуваат за враќање во канцеларијата. Но, со оглед на тоа што толку многу вработени ја искусиле флексибилноста и практичноста на работа на далечина, се поставува прашањето: која е вредноста на работата во канцеларија? Еве шест клучни придобивки кои би можеле да ве убедат да се префрлите.

  1. Чувство за цел и припадност

   Чувството на поврзаност со вашата работа и вашите колеги е важно за задоволство од работата. Да се биде околу истомисленици кои делат заедничка цел ја зајакнува индивидуалната цел во вашата организација. Соработката во лице им овозможува на вработените да набљудуваат и учат од своите колеги и заедно да ги слават победите. Плус, интеракциите лице в лице градат чувство на припадност што е тешко да се постигне преку виртуелни канали.

  2. Вистински врски и пријателства

   За многумина другарството и пријателствата развиени во канцеларијата се најголемиот мотиватор за враќање на работа. Полесно е лично да се поврзете кон некого со споделено кафе или “happy hour” отколку преку видео повици.
   people in office working as a team
   Истражувањата покажуваат дека работниците од далечина често имаат помалку работни пријатели од нивните колеги кои работат во канцеларија.

  3. Зголемена продуктивност

   Додека работата на далечина може да биде продуктивна за некого, многу вработени откриваат дека физичкото работно место ја зголемува продуктивноста преку обезбедување лесен пристап до информации и опрема. Всушност, 42% од вработените велат дека способноста за брз и лесен пристап до информации го зголемува нивото на нивната продуктивност. Плус, физичката канцеларија може да обезбеди јасна цел за вработените да останат мотивирани.
   two people looking at laptop

  4. Олеснета соработка

   Лична соработка и бура на идеи (brainstorming) често се попродуктивни од виртуелните состаноци.
   people woking in an office
   Вработените кои работат во канцеларија поминуваат повеќе време во соработка од оние кои работат од дома и тие имаат предност што можат да пристапат до канцелариска опрема, табли и други алатки кои ја олеснуваат соработката.

  5. Подобро искуство за запознавање нови колеги

   Запознавањето лице-во-лице може да им обезбеди на новите вработени импресивен и ефективен вовед во културата, процесите и целите на компанијата.
   working as a team
   Новите вработени можат да ги засенат колегите кои се поискусни, да поставуваат прашања и да учат преку набљудување. Ова ги прави посигурни во своите улоги и им овозможува побрзо да напредуваат и да бидат продуктивни.

  6. Можности за раст во кариерата

   Да се биде на физичко работно место им овозможува на вработените поголема изложеност кон своите надлежни, кои имаат поголема веројатност да ја забележат работата направена во канцеларија отколку дома. Ова може да доведе до повеќе можности за раст и развој во кариерата.
   man getting a promotion
   Дополнително, работата во канцеларија им овозможува на вработените да научат нови вештини од своите колеги и да набљудуваат како надлежните се справуваат со различни ситуации.

  Како што работното место продолжува да се развива, важно е да се земе предвид вредноста на работата во канцеларија. Додека работата на далечина има многу предности, физичката канцеларија останува центар на поврзување, соработка и иновации. Со поттикнување на чувството за цел и припадност, олеснување на вистинските врски и пријателства, зајакнување на продуктивноста, олеснување на соработката, подобрување на искуството за придружување и поттикнување на растот на кариерата, физичкото работно место може да биде суштинска компонента на една просперитетна организација.

   

 • 3d render of modern office space in a building
  Работно место

  6 начини да го направите канцеларискиот простор визуелно привлечен.

  Поминуваме голем дел од денот на работа и од клучно значење е нашата околина да не инспирира да бидеме продуктивни и задоволни. Непрегледениот работен простор може да ја намали вашата мотивација и продуктивност. Затоа CBS International е тука да понуди 6 едноставни совети за подобрување на вашиот канцелариски простор за зголемување на продуктивноста.

  1. Ергономски дизајн

  Пред да ја декорирате вашата канцеларија, разгледајте ги различните стилови на работа и потребите на вработените. Некои можеби претпочитаат биро со облик на буквата L за наизменично да се менуваат задачите, додека други може да се одлучат за класично биро. Направете простор кој одговара на стилот на работа на секој поединец.

  Ергономскиот дизајн опфаќа повеќе од мебелот и вклучува визуелни и аудио елементи. Традиционалното канцелариско осветлување може да предизвика оптоварување на очите и да создаде отсјај на компјутерските екрани. Осигурајте се дека осветлувањето не е премногу грубо, но сепак овозможува ефикасна работа.

  Office Space with green on Top

   

  1. Минималистички пристап

  Натрупаниот простор може да доведе до натрупан ум, па затоа е неопходно мебелот да се сведе на минимум. Создадете чиста и инспиративна средина за да го започнете вашиот работен ден со фокус. Избегнувајте натрупување хартии и материјали на вашата работна маса и наместо тоа имплементирајте организирани решенија за складирање. Изберете елегантен мебел наместо тешки и гломазни парчиња за да одржите уреден изглед.

  Minimalist approach of office space

  1. Шема на бои

  Одберете ги боите внимателно кога ја декорирате вашата канцеларија. Некои бои можат да го подигнат вашето расположение и да ја зголемат продуктивноста, додека други можат да направат да се чувствувате ниско и демотивирано. Сивата, беж и белата може да создадат досадна и мрачна атмосфера, додека зелените и сините промовираат фокус и ефикасност.

  Green Office interior

  Жолтата е светла боја која ја зголемува самодовербата. Иако цела соба од жолта боја може да биде огромна, добро поставен акцентен ѕид во вистинскиот амбиент може да инспирира страст и да го подобри вашето расположение. Размислете да ја имитирате шемата на бои на вашиот бренд, но одлучете се за посветли нијанси за боите на бојата.

  Touch of yellow in an office space

  1. Осветлете го просторот

  Лошото осветлување може да направи да се чувствувате уморни и мрачни. Обезбедете доволно осветлување во вашата работна област, вклучително и поставување на бироа во близина на прозорците за да ја максимизирате природната светлина. Користете проѕирни завеси наместо тешки ролетни за да дозволите природна светлина да влезе во просторот.

  Extra Ligting in an office space

  Традиционалните флуоресцентни канцелариски светла може да се исцедат, па дури и да предизвикаат главоболки. Размислете за користење на блескаво светилки, бели LED светла и светилки за да ја осветлите вашата канцеларија.

  LED Lighting to decorate the space

  1. Внесете природа

  Вградувањето на растенијата во вашата канцеларија може да донесе живот и свежина во просторот.

  greenery makes office beautiful

  За поголеми канцеларии со пристап до природна светлина, одлучете се за постројки. Ако работите во кабина, користете го ѕидниот простор за да ги обесувате растенијата. Ако имате ограничен простор на вашата маса, земете ги предвид малите сукуленти и цвеќиња за да го декорирате вашиот работен простор.

  modern office with plants inside

   

  1. Стручна помош

  Украсувањето на вашата канцеларија самостојно може да биде предизвик, затоа не двоумете се да побарате стручен совет. Вештиот дизајнер на ентериер може да помогне во планирањето на ергономски простор кој одговара на вашите потреби.

  Искористете ги предностите на CBS International Commercial Design Consulting за персонализиран дизајн план за вашата канцеларија. CBS International нуди беспрекорни решенија за вашите канцелариски ентериери.

  Имањето работен простор кој е удобен и инспиративен е важен за успешен работен ден. Користете ги овие совети кога ја украсувате вашата канцеларија за да создадете простор што ќе се чувствува како дома.

 • Skopje Centar

  Дилема: Нова или стара градба

  Кога купуваат стан, луѓето имаат тенденција да ја земат предвид неговата локација, структура, положба на подот, поглед од станот, близината до образовните и здравствените институции и дали има паркинг и одржување на зградата. Кога сите овие карактеристики на станот ги исполнуваат очекувањата, а личните финансии не претставуваат пречка, сè уште постои вечна дилема: дали да се купи имот во новоизградена зграда или стара градба? Не е лесно да се реши ваквата дилема, бидејќи и новата и старата градба имаат свои предности, па затоа се препорачува да се консултирате со агенции за недвижности.

  КАРАКТЕРИСТИКИ

   

  Нова градба

  Modern beautiful new buildings. Colored wall on the background of blue sky.
  Модерна зграда со прекрасен изглед.

  Новите станови имаат многу предности, а најважната предност е токму тоа – тоа е нов стан во нова зграда, со сите нови инсталации и вградени материјали, а почесто инвеститорите им даваат гаранција на клиентите за работата и опремата.

  На новоизградените станови не им треба реновирање, а благодарение на градежните регулативи и користените материјали, денешните станбени згради се енергетски поефикасни, што резултира со помали трошоци за одржување и месечни режиски трошоци.

  Покрај ова, становите се прилагодени на денешниот начин на живот. Модерниот внатрешен дизајн подразбира отворен простор, помалку ходници, додека кујната, трпезаријата и дневните соби се во основа една целина, така што просторот се користи со поголема функционалност.

  Новите градби во урбаните средини денес го решија проблемот со паркирањето, главно во форма на подземна гаража, а во меѓувреме поголемите станбени комплекси содржат различни удобности достапни за жителите.

  Безбедноста што ја обезбедуваат новоизградените згради претставува еден од врвните приоритети за мнозинството инвеститори. Новите згради имаат современи методи на следење на зградата преку видео домофони, пристап со картички до влез и гаража, видео надзор. Професионалното обезбедување е сè поприсутно во зградата 24/7, што ја зголемува безбедноста и чувството на сигурност за вас и вашето домаќинство.

  Бетонот денес претежно се користи во новите градби, па се верува дека овој „ладен“ материјал не може да ги замени поранешните згради од тули. Но, новите згради се градат по најнови стандарди и имаат исклучително квалитетна топлинска, хидро и звучна изолација.

  За изградба на модерни, нови станбени згради се користат поквалитетни материјали, а воедно се користи и нова технологија и нов начин на изградба на простор за живеење. Главно, при изградба на нови згради се задоволуваат и потребите за модерен начин на живот.

  Стара градба

  Facade of a traditional apartment building
  Фасада на традиционална стара зграда

  Главната предност на старата градба е цената, која обично е пониска во споредба со новата градба. Периодот во кој се гради зграда и внатрешното уредување на станот ќе го направат имотот попристапен, додека локацијата и дополнителните работи за реновирање би можеле да ја направат цената повисока.

  Состојбата на стан влијае и на цената. Многу станови во постарите згради се реновираат за да бидат што поатрактивни на пазарот. Доколку сте заинтересирани за ваков стан, се препорачува детално да се информирате за работи и адаптации. Сепак, важно е да не се занемари дека дополнителните адаптации на стариот стан бараат поголеми инвестиции. Покрај пари, потребно е и време да се најдат квалитетни изведувачи кои ќе го извршат реновирањето во предвидениот рок.

  Друга предност е што станот е готов, достапен и подготвен веднаш за вселување, нема грижи за довршување на градбата на зградата, а во најголем број случаи има валидна сопственичка документација.

  Постарите апартмани имаат традиционален распоред на собите каде секоја соба е одвоена од друга со ѕидови. Исто така, може да има некаква просторија за складирање, поголем ходник, често таваните се повисоки, па станот може да изгледа поголем во споредба со стан со иста квадратура во нова зграда. Покрај тоа, постарите згради обично имаат подруми, што не е често случај кај новоизградените згради.

  Многу населби изградени во претходниот период се градени според план, што значи дека зградите се доволно далеку од сообраќајните патишта, има паркинг места за станарите, паркови, зелени површини.

  Недвижностите од постара градба се изградени од висококвалитетни издржливи и природни материјали и често имаат високи сводови и дебели ѕидови. Претходно, градежните работници користеа материјали како челик, дрво, тула и бетон, што се сметаше за нивна главна предност. Но, поради датумот на градба, се препорачува да се провери какви материјали се користени при изградбата, како и состојбата на инсталациите и столаријата во станот.

   

  Адаптација според желби и можности!

  Кога купуваат недвижен имот, луѓето се обидуваат да ги приспособат своите желби и желби според нивниот буџет. Меѓутоа, што се случува кога на одредена структура на станот и е потребна мала корекција? Дали е тоа можно? Една од најважните предности на купување на зграда во зграда во изградба е можноста да се влијае на распоредот на собите и да се учествува во модификационите работи и да се прилагоди станот на вашите потреби.

  Доколку изгледот на ентериерот не е баш како што очекувал купувачот или сака да го преуреди просторот во својот дом, овие промени се можни и полесни за спроведување додека станбениот комплекс е во изградба.

  Во случај на станови со постар датум на градба, генерално е можно преместување, уривање или подигнување на преградни ѕидови со цел жителите да го приспособат распоредот на просториите на нивните желби и барања. Сепак, се препорачува да се консултирате со стручно лице кое ќе го разгледа проектот и ќе обезбеди доказ во форма на статична пресметка за да може желбите да се реализираат и дури потоа да се продолжи со адаптација на станот.

  Секое реновирање чини пари, па затоа реновирањето на стар стан подразбира одредени инвестиции.

  Како да се дојде до конечната одлука?

  На конечната одлука при решавањето на станбеното прашање најмногу влијаат личните желби и можности. Додека некои купувачи го сакаат шармот на постарите станови, другите клиенти повеќе ги привлекува мирисот на нов дом, отворен простор и модерен дизајн. Со оглед на важноста на одлуката да се влезе во процес на купување стан, сепак би било добро да се консултираат експерти за недвижности.

 • Image for hybrid work model
  Работно место

  Што е хибриден модел на работно место и како функционира?

  Што е хибриден модел на работно место?

  Хибридниот модел на работно место е комбинација од работниците од далечина (remote workers) со работниците од канцеларија, при што некои или сите вработени имаат флексибилност да изберат каде и кога ќе работат. Времето во канцеларија може да се распределува по денови или тимови или по потреба. Каде и кога ќе се заврши работата ќе биде определено од она што e најразумно да се поттикнат највисоките нивоа на продуктивност.

  Hybrid work model explanation
  Хибридниот работен модел е некаде помеѓу стандардниот модел на работа и работа од далечина (Remote)

  Хибридниот модел не е погоден за секое работно место или за секоја индустрија, тој најдобро одговара за вработените чија работа е компјутерска и не треба да се изведува на лице место. Неодамнешниот извештај ја разгледуваше далечинската работа што може да се направи без губење на продуктивноста. Утвредено е дека „околу 20% до 25% од работната сила во напредните економии би можеле да работат од дома помеѓу три и пет дена во неделата. Ова претставува четири до пет пати повеќе работа од далечина отколку пред пандемијата“.

  Хибридниот модел на работното место не е привремен модел, туку тоа е иднината на работата за секоја агилна и флексибилна компанија.

  Зошто хибридното работно место е норма во развој

  Движењето хибридна работа се случуваше долго пред пандемијата, но како и со многу работи, СОВИД-19 ја забрза транзицијата. Бизнисите мораа брзо да надминат огромен број предизвици, од обезбедување на вистинските алатки до управување со продуктивноста и моралот во дисперзирана тимска средина. По неколку месеци, сепак, беше јасно дека нема враќање назад – затоа што вработените го претпочитаа овој нов, пофлексибилен начин на работа.

  Сега кога некои вработени повторно влегуваат во традиционалните канцелариски поставки – барем дел од времето – бизнисите можат да имаат корист од лекциите научени од нивните работни искуства од далечина. Целта е да се дизајнира хибриден работен модел кој најдобро одговара на нивните специфични потреби.

  Современите технологии за човечки ресурси го олеснуваат преминувањето кон хибридна работа со тоа што овозможуваат собирање, управување и анализа на податоци од сите тимови, без оглед на локацијата. Технологијата може да го поддржи вработувањето, надградувањето и доусовршувањето на вработените и кога се користи ефективно, исто така им овозможува на вработените пристап до сè што им е потребно.

  Идеалното „ново нормално“ е инклузивно хибридно работно место каде што сите вработени – без разлика каде работат – се продуктивни, ангажирани и се чувствуваат поврзани и вклучени.

  Придобивки од хибридна работна средина

  1. Зголемена продуктивност на вработените: Низа фактори придонесуваат за зголемување на продуктивноста: зголемена автономија за избор на работно време и локација; помалку прекини дома отколку во канцеларија; пренаменско време за патување; и можност да дојдете во канцеларија во моменти кога соработката лично е најдобра.
  2. Намалени трошоци: Компаниите ги разгледуваат нивните стратегии за недвижнини и можностите да го намалат канцеларискиот простор или да ги преместат своите канцеларии во помали градови – сето тоа може да ги намали трошоците. Вработените во хибридна средина имаат тенденција да бидат повеќе ангажирани, што доведува до намалување н трошоците.
  3. Подобро искуство на вработените и рамнотежа помеѓу работата и животот: Поголемата флексибилност и автономија го зголемуваат задоволството и среќата од работата, што ги подобрува перформансите на работа, како и целокупната благосостојба на вработените. Интегрираниот фокус на рамнотежата помеѓу работата и животот помага да се создаде успешно хибридно работно место.
  4. Подобрена безбедност и социјално дистанцирање: Со варијантите на COVID-19 за кои се предвидува дека ќе бидат постојана закана, хибридниот модел на работно место овозможува канцеларискиот простор да биде дизајниран да ја нагласи безбедноста и дезинфекцијата. Мешањето и усогласувањето кој е во канцеларија – и кога – овозможува простор за социјално дистанцирање.

  Example of Hybrid Workspace

  Предизвици за управување со хибридни тимови

  Секоја компанија ќе се соочи со различни предизвици во правењето на хибриден модел. Подолу се некои од најчестите предизвици со кои се соочуваат лидерите на хибридните тимови денес:

  • Развивање на вистинскиот хибриден модел: Бидејќи има толку малку воспоставени модели на хибридни работни места што треба да се следат, секоја компанија мора да дизајнира и развие модел специфичен за нивните потреби. Овој пристап можеби ќе треба да биде итеративен бидејќи различни комбинации и технологии се испробани и тестирани за да се најде најдоброто одговарање за уникатната ситуација и култура на секоја компанија.
  • Зголемени безбедносни ризици: Додека компаниите се движат кон хибридни модели, безбедноста ќе продолжи да биде ризик. Со оглед на тоа што вработените работат од дома користејќи свои мрежи и потенцијално сопствени уреди, одделенијата за човечки ресурси и ИТ ќе треба да се фокусираат на безбедноста на крајните корисници.
  • Ефективно управување со луѓето: Во хибридната работна сила, менаџерите мора да се грижат да се погрижат и работниците на самото место и оддалечените работници да ги имаат истите можности и изложеност, вклучително и проценки што се засноваат на работниот производ, а не на работниот процес. Важно е да се осигура дека членовите на тимот од далечина не се чувствуваат изолирани – и исто така дека подлежат на истите очекувања и одговорност како и нивните колеги во канцеларијата.
  • Создавање беспрекорна поврзаност: За да се избегнат разлики, силоси и губење на знаење, бизнисите треба да развијат поврзување без бариери што им овозможува на хибридните тимови да комуницираат брзо и ефикасно.
 • Workspace as inspiration
  Работно место

  Работниот простор како инспирација за вработените

  Кога станува збор за уредување на канцелариски простор, не е изненадувачки фактот дека една од приоритетните задачи отсекогаш била да се создаде средина која ќе биде функционална и удобна, но и инспиративна – онаа која ја поттикнува креативноста и продуктивноста на вработените, тимот. дух и позитивна работна атмосфера.

  Канцеларискиот простор порано беше исклучиво класични канцеларии, физички целосно одвоени една од друга со ѕидови и во кои работеа мал број вработени.

  Closed Space Office
  Класични (затворен простор) канцеларии – Помалку шум или подобра акустика од канцеларија со отворен план, како и поголема приватност за вработените.

  Со развојот на првите модерни деловни згради, овој концепт е променет и заменет со концептот на отворен простор познат како формат „отворен простор“, каде што сите вработени работат и го делат истиот простор.

  Open space office
  Канцеларии на отворен простор – Високи нивоа на вербална комуникација помеѓу вработените и работодавците.

  Сепак, без разлика дали се работи за класична канцеларија или отворен простор, едно е заедничко – да се најде совршен баланс во уредувањето на просторот кој првенствено ќе придонесе за чувството на припадност и благосостојба на вработените бидејќи денес, повеќе од кога било, вработените се во фокусот.

  Трансформацијата на канцеларискиот простор, поради различни влијанија, доведе до поздрав, попростран и отворен концепт каде преку внатрешните решенија посебно внимание се посветува на интеракцијата помеѓу вработените и социјалниот аспект кој, како што покажа времето, е незаменлив во работата. и животот на секој поединец.

  Добар дел од денешните вработени припаѓаат на таканаречената генерација Z, која не го препознава традиционалниот тип на канцеларии или седење, има различни навики и очекувања од просторот, па затоа новите трендови се повеќе се фокусираат на удобноста на поединците.

  За некои компании тоа е нов тренд, но повеќето од компаниите претпочитаат деловен простор составен од комбинација на формални и помалку формални единици, збогатен со детали кои го подобруваат просторот, давајќи му позитивна енергија и дефинирање на креативна средина како стимул за инспирација.

  Некогаш беше тешко да се замисли, но денес е многу веројатно дека нема да имате едно биро во канцеларијата, наменето исклучиво за вас, туку ќе има неформални простори и сали за состаноци кои наместо класични конференциски маси и столови имаат удобни фотелји. и софи, додека извесно време се користат специјални кабини за приватни и деловни разговори. Зоните за релаксација се внимателно дизајнирани за да ги задоволат потребите на вработените, а материјалите и специјално избраните палети на бои ќе го збогатат секој простор и ќе му дадат конечен и уникатен печат.Кога станува збор за уредување на канцелариски простор, не е изненадувачки фактот дека една од приоритетните задачи отсекогаш била да се создаде средина која ќе биде функционална и удобна, но и инспиративна – онаа која ја поттикнува креативноста и продуктивноста на вработените, тимот. дух и позитивна работна атмосфера.

  Канцеларискиот простор порано беше исклучиво класични канцеларии, физички целосно одвоени една од друга со ѕидови и во кои работеа мал број вработени. Со развојот на првите модерни деловни згради, овој концепт е променет и заменет со концептот на отворен простор познат како формат „отворен простор“, каде што сите вработени работат и го делат истиот простор.

  Сепак, без разлика дали се работи за класична канцеларија или отворен простор, едно е заедничко – да се најде совршен баланс во уредувањето на просторот кој првенствено ќе придонесе за чувството на припадност и благосостојба на вработените бидејќи денес, повеќе од кога било, вработените се во фокусот.

  Трансформацијата на канцеларискиот простор, поради различни влијанија, доведе до поздрав, попростран и отворен концепт каде преку внатрешните решенија посебно внимание се посветува на интеракцијата помеѓу вработените и социјалниот аспект кој, како што покажа времето, е незаменлив во работата. и животот на секој поединец.

  Добар дел од денешните вработени припаѓаат на таканаречената генерација Z, која не го препознава традиционалниот тип на канцеларии или седење, има различни навики и очекувања од просторот, па затоа новите трендови се повеќе се фокусираат на удобноста на поединците.

  За некои компании тоа е нов тренд, но повеќето од компаниите претпочитаат деловен простор составен од комбинација на формални и помалку формални единици, збогатен со детали кои го подобруваат просторот, давајќи му позитивна енергија и дефинирање на креативна средина како стимул за инспирација.

  Некогаш беше тешко да се замисли, но денес е многу веројатно дека нема да имате едно биро во канцеларијата, наменето исклучиво за вас, туку ќе има неформални простори и сали за состаноци кои наместо класични конференциски маси и столови имаат удобни фотелји. и софи, додека извесно време се користат специјални кабини за приватни и деловни разговори. Зоните за релаксација се внимателно дизајнирани за да ги задоволат потребите на вработените, а материјалите и специјално избраните палети на бои ќе го збогатат секој простор и ќе му дадат конечен и уникатен печат.

 • Shopping Habbits
  Шопинг

  Трансформација на трендовите и навиките за купување

  Луѓето купуваат онлајн повеќе од кога било досега. Овој тренд е под големо влијание на пандемијата поради многуте ограничувања што ги наметна, што го прави поудобно за поединците едноставно да купуваат онлајн, наместо физички да ги посетуваат продавниците. Во еден момент овие ограничувања подразбираа и затворање на продавници за малопродажба, така што некои луѓе беа принудени да ги променат своите навики за купување што резултираше со поттик во растот на трендот на онлајн купување.

  Трендот вклучува купување производи и услуги преку интернет со помош на кредитни или дебитни картички, при што купената стока се доставува до вашиот дом. Со купување преку Интернет, клиентите имаат корист од пристапноста до глобалниот пазар, што значи дека можат да купуваат од каде било во светот. Оваа погодност автоматски значи дека клиентите можат да изберат од кој било бренд или продавница, изложени на поширок избор и повеќе опции. Бидејќи купувањето преку Интернет може да се направи во секое време во текот на денот, од електронски уреди како што се паметни телефони, лаптопи и компјутери, тоа е процес кој заштедува време со се повеќе и повеќе клиенти кои повеќе избираат да го користат овој пристап, отколку да одвојат време и напор. да ги посетите продавниците.

  Иако сите овие бенефиции влијаеја на трендот на онлајн купувањето да расте, има и некои недостатоци. Има клиенти кои уживаат во целото искуство на купување, претпочитајќи да го прават тоа лично, имаат способност да ги почувствуваат и пробаат производите пред да донесат одлука дали да купат. Затоа, потребата за традиционална продавница за тули и малтер за највисоки стапки на конверзија, не е намалена, згора на тоа таа е сè уште многу присутна.

  Shopping trends transformation

  Иако купувањето преку Интернет е заштеда на време, времето за испорака може да потрае до неколку дена или дури недели, што го прави помалку привлечен за клиентите. Оваа пречка ги натера компаниите ширум светот да го воспостават моделот „Испорака во истиот ден“. Услугата „Испорака во ист ден“ обезбедува брза испорака, што е значителна погодност за клиентите, кои потоа почнаа да создаваат побарувачка за повеќето бизниси да го нудат истото. Оваа услуга има потенцијал суштински да го промени начинот на кој купуваме. Во обид да бидат во тек со барањата на клиентите, бизнисите соработуваат со нивните логистички партнери за да најдат иновативни решенија за испорака на пакети што е можно поскоро. Повеќето трговци на мало веќе додадоа канал за е-трговија на нивниот традиционален пристап за продажба на тули и малтер. Комбинацијата со испорака во ист ден може да помогне да се задржат некои од клиентите на кои купувањето преку Интернет е помалку привлечно поради продолжената испорака.

  Овој модел сè уште не е секаде темелно воспоставен, поконкретен во помалку развиените земји, како што е Македонија. Додека трендот на онлајн купување во Македонија е во пораст, подобрувањата во сегментите на логистиката и синџирот на снабдување бараат понатамошен развој со цел да се задржи трендот во пораст.

 • Izbor na agencija za nedviznosti
  Совети

  Зошто при купување или продажба на недвижен имот да изберете агенција за недвижности?

  При купување, продавање или издавање имоти, луѓето често се наоѓаат во дилема дали да ангажираат консултантска компанија за недвижнини за да им помогне во процесот или сами да го поминат процесот.

  Убедени сме дека скоро секогаш е вистинското решение да контактирате со консултантска компанија за недвижнини и да ја препуштите работата на искусни индустриски експерти. Причината е едноставна – на тој начин сите очекувања и барања на клиентите ќе бидат исполнети на професионален начин, со што клиентите ќе ја добијат поддршката што ја заслужуваат. Експертите за недвижнини ќе го направат овој процес посигурен.

  Со оглед на тоа што на пазарот вообичаено има неколку агенции за недвижности, се наметнува нова дилема – како да се избере вистинската? Препораките од блиски луѓе и познаници имаат значајна улога во разрешување на оваа дилема и донесување одлука. Оние кои се задоволни од исходот по нивното искуство со агенција за недвижности и од работата на нивните консултанти, имаат можност да ја препорачаат таа агенција на други.

  Ако ова не е опција, следниот чекор би бил пребарување на агенции за недвижности во одредена област. Во овој случај, на конечниот избор обично влијаат неколку фактори: референци и углед на истражуваните компании, бројот на лиценцирани брокери во една компанија, како и временскиот период на присуство на компанијата на локалниот пазар. Пазарот на недвижности претставува посебен сегмент од деловното работење, на кој големо влијание има макро и микроекономската состојба. Изборот на агенција за недвижности со долгогодишно искуство на пазарот е во тој случај подобар и пред се побезбеден избор. Со текот на годините, повеќето од нив имаа можност да стекнат корисно искуство и знаење за глобалните влијанија на локалниот пазар.

  Откако ќе се заврши истражувањето и ќе се постигне договор со избраната агенција, во акција стапуваат искусни професионалци, кои потоа на клиентот ќе му обезбедат професионални совети и услуги прилагодени на потребите на клиентите во сите сегменти на пазарот на недвижности.

  Izbor na konsultantska kompanija

  9 придобивки од изборот за работа со агенции за недвижности:

   

  1. Преговарачки вештини: професионалци кои се занимаваат со недвижнини на локалниот пазар, имаат вештини и искуство во преговарање. Добрите преговарачи ќе ви олеснат да ги добиете најдобрите услови и најдобрата цена за избраниот имот.
  2. Познавање на пазарот: локалните агенции за недвижности во голема мера се фокусираат на локалниот пазар, што резултира со тоа што агентите имаат корисни, конкретни информации во врска со реализираните трансакции и цени, како и ажурирања на пазарот од регионот. Затоа, тие можат да ви до дадат најдобриот совет во секое време.
  3. Вистинската цена: професионалниот агент секогаш ќе се труди максимално да преговара за оптималните цени за клиентот. Поседувајќи дополнително знаење од индустријата, како што е знаење за можни скриени стапици, и со правење споредба со другите опции на пазарот, лиценциран брокер може да му ја обезбеди на клиентот вистинската цена при затворање на зделката.
  4. Заштеда на време: ангажирањето компанија за недвижнини ќе ви заштеди еден од највредните лични средства овие денови – вашето време. Професионалците кои секојдневно се занимаваат со овој бизнис, се гаранција за вашето заштедено време.
  5. Советодавни услуги: ќе добиете стручни совети во сите чекори од процесот на купување/продажба/изнајмување или лизинг.
  6. Документи: агенциите за недвижности работат секојдневно со договори и други важни документи. Познавањето на терминологијата и законските барања ќе ви овозможи точни и сигурни документи без потенцијални ризици.
  7. Пристап до купувачот или продавачот: консултантите ќе комуницираат на ефикасен, транспарентен и професионален начин со другата страна.
  8. Експерти за продажба: експерти со долгогодишно искуство ќе ви бидат секојдневно на услуга, обезбедувајќи помош во процесот на продажба на повеќенаменски недвижности.
  9. Маркетинг: одредени компании за недвижнини нудат и маркетинг услуги. Ефективната маркетинг стратегија и кампања има потенцијал да ги промовира имотите и да ги издвои, што може да резултира со поголем досег на клиентите. Ова може да ја забрза и да резултира со поуспешна продажба, па дури и да создаде подобра комерцијализација на имотот.
Не можете да го најдете тоа што го барате?

Наши Клиенти