Home » blog » Човечка врска: Зошто одењето во канцеларија е од суштинско значење за вработените
 • Работно место
People as a team
19 февруари 2023
5 минути за читање

Човечка врска: Зошто одењето во канцеларија е од суштинско значење за вработените

Враќањето во канцеларија значи повеќе од само враќање на работа - тоа е враќање на врските и целта

Бидејќи бизнисите продолжуваат да се прилагодуваат на постојано менување на работата, многумина размислуваат за враќање во канцеларијата. Но, со оглед на тоа што толку многу вработени ја искусиле флексибилноста и практичноста на работа на далечина, се поставува прашањето: која е вредноста на работата во канцеларија? Еве шест клучни придобивки кои би можеле да ве убедат да се префрлите.

 1. Чувство за цел и припадност

  Чувството на поврзаност со вашата работа и вашите колеги е важно за задоволство од работата. Да се биде околу истомисленици кои делат заедничка цел ја зајакнува индивидуалната цел во вашата организација. Соработката во лице им овозможува на вработените да набљудуваат и учат од своите колеги и заедно да ги слават победите. Плус, интеракциите лице в лице градат чувство на припадност што е тешко да се постигне преку виртуелни канали.

 2. Вистински врски и пријателства

  За многумина другарството и пријателствата развиени во канцеларијата се најголемиот мотиватор за враќање на работа. Полесно е лично да се поврзете кон некого со споделено кафе или “happy hour” отколку преку видео повици.
  people in office working as a team
  Истражувањата покажуваат дека работниците од далечина често имаат помалку работни пријатели од нивните колеги кои работат во канцеларија.

 3. Зголемена продуктивност

  Додека работата на далечина може да биде продуктивна за некого, многу вработени откриваат дека физичкото работно место ја зголемува продуктивноста преку обезбедување лесен пристап до информации и опрема. Всушност, 42% од вработените велат дека способноста за брз и лесен пристап до информации го зголемува нивото на нивната продуктивност. Плус, физичката канцеларија може да обезбеди јасна цел за вработените да останат мотивирани.
  two people looking at laptop

 4. Олеснета соработка

  Лична соработка и бура на идеи (brainstorming) често се попродуктивни од виртуелните состаноци.
  people woking in an office
  Вработените кои работат во канцеларија поминуваат повеќе време во соработка од оние кои работат од дома и тие имаат предност што можат да пристапат до канцелариска опрема, табли и други алатки кои ја олеснуваат соработката.

 5. Подобро искуство за запознавање нови колеги

  Запознавањето лице-во-лице може да им обезбеди на новите вработени импресивен и ефективен вовед во културата, процесите и целите на компанијата.
  working as a team
  Новите вработени можат да ги засенат колегите кои се поискусни, да поставуваат прашања и да учат преку набљудување. Ова ги прави посигурни во своите улоги и им овозможува побрзо да напредуваат и да бидат продуктивни.

 6. Можности за раст во кариерата

  Да се биде на физичко работно место им овозможува на вработените поголема изложеност кон своите надлежни, кои имаат поголема веројатност да ја забележат работата направена во канцеларија отколку дома. Ова може да доведе до повеќе можности за раст и развој во кариерата.
  man getting a promotion
  Дополнително, работата во канцеларија им овозможува на вработените да научат нови вештини од своите колеги и да набљудуваат како надлежните се справуваат со различни ситуации.

Како што работното место продолжува да се развива, важно е да се земе предвид вредноста на работата во канцеларија. Додека работата на далечина има многу предности, физичката канцеларија останува центар на поврзување, соработка и иновации. Со поттикнување на чувството за цел и припадност, олеснување на вистинските врски и пријателства, зајакнување на продуктивноста, олеснување на соработката, подобрување на искуството за придружување и поттикнување на растот на кариерата, физичкото работно место може да биде суштинска компонента на една просперитетна организација.

 

Прочитај останато
Не можете да го најдете тоа што го барате?

Наши Клиенти