Home » blog » Работниот простор како инспирација за вработените
  • Работно место
Workspace as inspiration
22 ноември 2022
5 минути за читање

Работниот простор како инспирација за вработените

Најдете го совршениот баланс во уредувањето на канцеларискиот простор кој првенствено ќе придонесе за чувството на припадност и благосостојба на вработените.

Кога станува збор за уредување на канцелариски простор, не е изненадувачки фактот дека една од приоритетните задачи отсекогаш била да се создаде средина која ќе биде функционална и удобна, но и инспиративна – онаа која ја поттикнува креативноста и продуктивноста на вработените, тимот. дух и позитивна работна атмосфера.

Канцеларискиот простор порано беше исклучиво класични канцеларии, физички целосно одвоени една од друга со ѕидови и во кои работеа мал број вработени.

Closed Space Office
Класични (затворен простор) канцеларии – Помалку шум или подобра акустика од канцеларија со отворен план, како и поголема приватност за вработените.

Со развојот на првите модерни деловни згради, овој концепт е променет и заменет со концептот на отворен простор познат како формат „отворен простор“, каде што сите вработени работат и го делат истиот простор.

Open space office
Канцеларии на отворен простор – Високи нивоа на вербална комуникација помеѓу вработените и работодавците.

Сепак, без разлика дали се работи за класична канцеларија или отворен простор, едно е заедничко – да се најде совршен баланс во уредувањето на просторот кој првенствено ќе придонесе за чувството на припадност и благосостојба на вработените бидејќи денес, повеќе од кога било, вработените се во фокусот.

Трансформацијата на канцеларискиот простор, поради различни влијанија, доведе до поздрав, попростран и отворен концепт каде преку внатрешните решенија посебно внимание се посветува на интеракцијата помеѓу вработените и социјалниот аспект кој, како што покажа времето, е незаменлив во работата. и животот на секој поединец.

Добар дел од денешните вработени припаѓаат на таканаречената генерација Z, која не го препознава традиционалниот тип на канцеларии или седење, има различни навики и очекувања од просторот, па затоа новите трендови се повеќе се фокусираат на удобноста на поединците.

За некои компании тоа е нов тренд, но повеќето од компаниите претпочитаат деловен простор составен од комбинација на формални и помалку формални единици, збогатен со детали кои го подобруваат просторот, давајќи му позитивна енергија и дефинирање на креативна средина како стимул за инспирација.

Некогаш беше тешко да се замисли, но денес е многу веројатно дека нема да имате едно биро во канцеларијата, наменето исклучиво за вас, туку ќе има неформални простори и сали за состаноци кои наместо класични конференциски маси и столови имаат удобни фотелји. и софи, додека извесно време се користат специјални кабини за приватни и деловни разговори. Зоните за релаксација се внимателно дизајнирани за да ги задоволат потребите на вработените, а материјалите и специјално избраните палети на бои ќе го збогатат секој простор и ќе му дадат конечен и уникатен печат.Кога станува збор за уредување на канцелариски простор, не е изненадувачки фактот дека една од приоритетните задачи отсекогаш била да се создаде средина која ќе биде функционална и удобна, но и инспиративна – онаа која ја поттикнува креативноста и продуктивноста на вработените, тимот. дух и позитивна работна атмосфера.

Канцеларискиот простор порано беше исклучиво класични канцеларии, физички целосно одвоени една од друга со ѕидови и во кои работеа мал број вработени. Со развојот на првите модерни деловни згради, овој концепт е променет и заменет со концептот на отворен простор познат како формат „отворен простор“, каде што сите вработени работат и го делат истиот простор.

Сепак, без разлика дали се работи за класична канцеларија или отворен простор, едно е заедничко – да се најде совршен баланс во уредувањето на просторот кој првенствено ќе придонесе за чувството на припадност и благосостојба на вработените бидејќи денес, повеќе од кога било, вработените се во фокусот.

Трансформацијата на канцеларискиот простор, поради различни влијанија, доведе до поздрав, попростран и отворен концепт каде преку внатрешните решенија посебно внимание се посветува на интеракцијата помеѓу вработените и социјалниот аспект кој, како што покажа времето, е незаменлив во работата. и животот на секој поединец.

Добар дел од денешните вработени припаѓаат на таканаречената генерација Z, која не го препознава традиционалниот тип на канцеларии или седење, има различни навики и очекувања од просторот, па затоа новите трендови се повеќе се фокусираат на удобноста на поединците.

За некои компании тоа е нов тренд, но повеќето од компаниите претпочитаат деловен простор составен од комбинација на формални и помалку формални единици, збогатен со детали кои го подобруваат просторот, давајќи му позитивна енергија и дефинирање на креативна средина како стимул за инспирација.

Некогаш беше тешко да се замисли, но денес е многу веројатно дека нема да имате едно биро во канцеларијата, наменето исклучиво за вас, туку ќе има неформални простори и сали за состаноци кои наместо класични конференциски маси и столови имаат удобни фотелји. и софи, додека извесно време се користат специјални кабини за приватни и деловни разговори. Зоните за релаксација се внимателно дизајнирани за да ги задоволат потребите на вработените, а материјалите и специјално избраните палети на бои ќе го збогатат секој простор и ќе му дадат конечен и уникатен печат.

Прочитај останато
Не можете да го најдете тоа што го барате?

Наши Клиенти