Home » blog » Дилема: Нова или стара градба
  • Совети
  • Работно место
Skopje Centar
10 јануари 2023
7 минути за читање

Дилема: Нова или стара градба

Купувањето стан е една од најважните животни одлуки. Поради тоа, важно е да се земат предвид сите аспекти пред да се донесе конечната одлука.

Кога купуваат стан, луѓето имаат тенденција да ја земат предвид неговата локација, структура, положба на подот, поглед од станот, близината до образовните и здравствените институции и дали има паркинг и одржување на зградата. Кога сите овие карактеристики на станот ги исполнуваат очекувањата, а личните финансии не претставуваат пречка, сè уште постои вечна дилема: дали да се купи имот во новоизградена зграда или стара градба? Не е лесно да се реши ваквата дилема, бидејќи и новата и старата градба имаат свои предности, па затоа се препорачува да се консултирате со агенции за недвижности.

КАРАКТЕРИСТИКИ

 

Нова градба

Modern beautiful new buildings. Colored wall on the background of blue sky.
Модерна зграда со прекрасен изглед.

Новите станови имаат многу предности, а најважната предност е токму тоа – тоа е нов стан во нова зграда, со сите нови инсталации и вградени материјали, а почесто инвеститорите им даваат гаранција на клиентите за работата и опремата.

На новоизградените станови не им треба реновирање, а благодарение на градежните регулативи и користените материјали, денешните станбени згради се енергетски поефикасни, што резултира со помали трошоци за одржување и месечни режиски трошоци.

Покрај ова, становите се прилагодени на денешниот начин на живот. Модерниот внатрешен дизајн подразбира отворен простор, помалку ходници, додека кујната, трпезаријата и дневните соби се во основа една целина, така што просторот се користи со поголема функционалност.

Новите градби во урбаните средини денес го решија проблемот со паркирањето, главно во форма на подземна гаража, а во меѓувреме поголемите станбени комплекси содржат различни удобности достапни за жителите.

Безбедноста што ја обезбедуваат новоизградените згради претставува еден од врвните приоритети за мнозинството инвеститори. Новите згради имаат современи методи на следење на зградата преку видео домофони, пристап со картички до влез и гаража, видео надзор. Професионалното обезбедување е сè поприсутно во зградата 24/7, што ја зголемува безбедноста и чувството на сигурност за вас и вашето домаќинство.

Бетонот денес претежно се користи во новите градби, па се верува дека овој „ладен“ материјал не може да ги замени поранешните згради од тули. Но, новите згради се градат по најнови стандарди и имаат исклучително квалитетна топлинска, хидро и звучна изолација.

За изградба на модерни, нови станбени згради се користат поквалитетни материјали, а воедно се користи и нова технологија и нов начин на изградба на простор за живеење. Главно, при изградба на нови згради се задоволуваат и потребите за модерен начин на живот.

Стара градба

Facade of a traditional apartment building
Фасада на традиционална стара зграда

Главната предност на старата градба е цената, која обично е пониска во споредба со новата градба. Периодот во кој се гради зграда и внатрешното уредување на станот ќе го направат имотот попристапен, додека локацијата и дополнителните работи за реновирање би можеле да ја направат цената повисока.

Состојбата на стан влијае и на цената. Многу станови во постарите згради се реновираат за да бидат што поатрактивни на пазарот. Доколку сте заинтересирани за ваков стан, се препорачува детално да се информирате за работи и адаптации. Сепак, важно е да не се занемари дека дополнителните адаптации на стариот стан бараат поголеми инвестиции. Покрај пари, потребно е и време да се најдат квалитетни изведувачи кои ќе го извршат реновирањето во предвидениот рок.

Друга предност е што станот е готов, достапен и подготвен веднаш за вселување, нема грижи за довршување на градбата на зградата, а во најголем број случаи има валидна сопственичка документација.

Постарите апартмани имаат традиционален распоред на собите каде секоја соба е одвоена од друга со ѕидови. Исто така, може да има некаква просторија за складирање, поголем ходник, често таваните се повисоки, па станот може да изгледа поголем во споредба со стан со иста квадратура во нова зграда. Покрај тоа, постарите згради обично имаат подруми, што не е често случај кај новоизградените згради.

Многу населби изградени во претходниот период се градени според план, што значи дека зградите се доволно далеку од сообраќајните патишта, има паркинг места за станарите, паркови, зелени површини.

Недвижностите од постара градба се изградени од висококвалитетни издржливи и природни материјали и често имаат високи сводови и дебели ѕидови. Претходно, градежните работници користеа материјали како челик, дрво, тула и бетон, што се сметаше за нивна главна предност. Но, поради датумот на градба, се препорачува да се провери какви материјали се користени при изградбата, како и состојбата на инсталациите и столаријата во станот.

 

Адаптација според желби и можности!

Кога купуваат недвижен имот, луѓето се обидуваат да ги приспособат своите желби и желби според нивниот буџет. Меѓутоа, што се случува кога на одредена структура на станот и е потребна мала корекција? Дали е тоа можно? Една од најважните предности на купување на зграда во зграда во изградба е можноста да се влијае на распоредот на собите и да се учествува во модификационите работи и да се прилагоди станот на вашите потреби.

Доколку изгледот на ентериерот не е баш како што очекувал купувачот или сака да го преуреди просторот во својот дом, овие промени се можни и полесни за спроведување додека станбениот комплекс е во изградба.

Во случај на станови со постар датум на градба, генерално е можно преместување, уривање или подигнување на преградни ѕидови со цел жителите да го приспособат распоредот на просториите на нивните желби и барања. Сепак, се препорачува да се консултирате со стручно лице кое ќе го разгледа проектот и ќе обезбеди доказ во форма на статична пресметка за да може желбите да се реализираат и дури потоа да се продолжи со адаптација на станот.

Секое реновирање чини пари, па затоа реновирањето на стар стан подразбира одредени инвестиции.

Како да се дојде до конечната одлука?

На конечната одлука при решавањето на станбеното прашање најмногу влијаат личните желби и можности. Додека некои купувачи го сакаат шармот на постарите станови, другите клиенти повеќе ги привлекува мирисот на нов дом, отворен простор и модерен дизајн. Со оглед на важноста на одлуката да се влезе во процес на купување стан, сепак би било добро да се консултираат експерти за недвижности.

Прочитај останато
Не можете да го најдете тоа што го барате?

Наши Клиенти